By MIKY
 
HomePortalFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 Bonton cveca

Go down 
AuthorMessage
MIKY
Radio Team
Radio Team
MIKY

Male Number of posts : 158
Age : 25
Location : Serbia
Lokacija : Srbija(Setonje)
Registration date : 2008-06-30

Bonton cveca Empty
PostSubject: Bonton cveca   Bonton cveca EmptyMon Jun 30, 2008 3:18 am

Bonton cveca


Nikada se ne poklanja paran broj cvetova, pa čak ni dvanaest (tuce), iako je nekada ovaj broj bio opšteprihvaćen. Jedna ruža ide, ali tri ne (deluje pomalo mizerno). Pa čak i sa pet situacija ostaje ista. Možete se već komotnije osećati sa sedam ruža, a jedanaest su znak posebne pažnje.

Najviše se poklanjaju upravo ruže. Tradicija pripisuje ruži jednostavno ali jako značenje: crvene ruže znače strast, žute ljubomoru. Ako ne želite da izrazite ni jedno ni drugo osećanje, napravite kompromis sa ružama roze boje ili drugim sezonskim cvećem, ili se posavetujte o nekom buketu sa cvećarem u koga imate poverenja.

Kažu da cveće otvara sva vrata, prenosi i najsuptilnije poruke i rešava sve probleme. Zato, kada vidite sjaj u očima onih kojima poklanjate ove darove prirode, onda je potpuno jasno da između ljudi i cveća postoje najtananije vibracije zbog čega nema ravnodušnih kada je cveće u pitanju.

Njemu se podjednako raduju žene i muškarci, iako jači pol kada dobije cveće pokušava da prikrije svoje emocije. Ono govori svojim jezikom, a nama ostaje samo da ga razumemo.

Nekada kada je bilo malo vrsta cveća onda se velika pažnja poklanjala njegovoj simbolici. Znalo se da kada džentlmen pokloni crvenu ružu dami, onda to znači poziv za randevu. Pored crvene ruže koja je označavala strasnu ljubav, bela upućuje na čednost, dok žuta upozorava na ljubomoru. Orhideju treba poklanjati samo osobi izuzetne elegancije kojom želimo da istaknemo nešto posebno.

Naravno, cveće ne poklanjaju samo muškarci niti se ono poklanja isključivo iz sentimentalnih razloga. Cveće će te odneti na rodjendane, krštenja, sahrane, dakle na sve one dogadjaje kada slavljenicima želite da pokažete svoju naklonost, pažnju, simpatiju ili zahvalnost. Ma gde došli noseći lep buket cveća bićete srdačno dočekani jer sa cvećem jednostavno ne možete da pogrešite. No, da vam se ipak ne bi desilo da vas onaj kome ga poklanjate odjednom zbunjeno pogleda, vodite računa o nekim pravilima.

_________________
MIKY FM
Back to top Go down
View user profile http://setonje-radio.forumotion.com
MIKY
Radio Team
Radio Team
MIKY

Male Number of posts : 158
Age : 25
Location : Serbia
Lokacija : Srbija(Setonje)
Registration date : 2008-06-30

Bonton cveca Empty
PostSubject: Re: Bonton cveca   Bonton cveca EmptyMon Jun 30, 2008 3:18 am

Jos malo o Bontonu....Poklonite cvet onome koga ne volite ili ko Vas je povredio. Postaćete mirni i blaženi, čak ponosni na lepotu svojih osećanja. To je vrlina.
Iz jednog cvetnog bontona:

svadbeni buketi najčešće se prave od belog cveća, jer belo je boja koja označava čistotu, nevinost, čednost;
muškarac koji dolazi u posetu oženjenom prijatelju može doneti na poklon cveće njegovoj supruzi;
iako cveće ne obavezuje i ne zadužuje, nikad se ne nosi u službenu posetu, makar bila reč o dami;
bolesnicima ne poklanjati cveće koje intenzivno miriše: ljiljan, frezija…
cveće u saksijama se poklanja samo poznatim osobama i to onim za koje znate da imaju prostora, kao i naviku da gaje cveće;
cveće treba nositi uspravno kako se ne bi dogodilo da neki cvet ispadne i u levoj ruci jer desna ruka mora da bude slobodna za rukovanje;
momak koji dolazi u kuću svoje devojke treba da ponese i cveće za majku i za devojku. Ali, prvo cveće predaje majci. Dovoljan je samo jedan cvet;
Japanci kažu da rezano cveće dobija život kad se daruje i uvek poklanjaju 3 cveta jer za njih to predstavlja skup ili celinu.


Kad je cveće u pitanju ne treba preterivati u darivanju. Preterivanje nije odraz stila dobrog ukusa. Veliki buket umesto da obraduje onoga kome je namenjen može zadati nevolje: gde da se smesti i u koju odgovarajuću vazu.
Isto pravilo važi i kad izlazite s nekim na večeru. Veliki buket cveća, kao znak pažnje, izazvaće suprotan efekat, umesto da obraduje, postaće nezgodan teret.

ZAŠTO se poklanja cveće?

Od kako je sveta i veka cveće je darivano kao izraz naklonosti, poštovanja, simpatije, ljubavi... Približiti, preneti snagu je najuzvišeniji oblik razmene energije koji se dešava u trenutku kad se poklonjen cvet spusti na dlan onog kome je namenjen. O tome se malo priča i malo se zna. Iz Teleflorinog dugogodišnjeg iskustva pokušaćemo tu lepu i plemenitu potrebu da nekog učinimo srećnim da sagledamo baš iz te dimenzije.

KADA se poklanja…?

Kada se neko rodi, pa kada se taj dan ponavlja iz godine u godinu kao rođeni dan, kad počnu da niču prvi zubići, i kada se prohoda, kad počne školska godina, kad se završi, matura i diplomiranje, magistratura i doktorat, kad se zaposli, pa unapređenje, kad se postaje mama ili baba i deda, kad se zabrlja,kad se firma osnuje i kad su joj godišnjice, kad se dvoje vole i kada se poštuju, kada su na kraju sveta…

KAKO se šalje…?

Lično ili preko Teleflore - drugog nema. Uvek je dobro lično pa bilo to stidljivo i nezgrapno. Ako je buket umotan u beli papir obavezno ga skinuti pre predaje.
Ipak, postoje situacije kada smo neizbežni, ili nas podmetnu, žele da baš to mi uradimo, bitno im je da je to sa stilom, veruje se našem ukusu, sve se prepusti nama.
Bitne su nam neke informacije kakav je tip ličnosti osoba kojoj se šalje cveće, koji cvet joj je omiljen, boja, šta je osobno za nju…
Poklanja se pažnja aranžiranju cveća ali i govoru. Naš slogan "Neka cveće govori" je uvek prisutan. Umetnost kazivanja neizrecivog cvećem kao i veliki zanat stvaranja, pokušaćemo da vam približimo kako biste se i vi uključili u umetnost razumevanja stvorenog.

KAKO se poklanja?

Postoje dileme kada se poklanja rezano cveće: da li u omotu ili bez njega. U zavisnosti od zemlje i običaja, na primer u Francuskoj, Engleskoj i Italiji cveće se poklanja uvijeno kao poklon. Tamo gde misle da je lepota cveća sama po sebi dovoljna, pre nego što se preda cveće, skida se omot. Teleflorini buketi i aranžmani se takođe poklanjaju bez omota. Najlepši omot je fina energija kojom cveće iz buketa zrači, kao i poruka koju nosi. Vreme celofana, krepova je prošlo. U našim cvećarama danas su aktuelne mrežice. Nožice Teleflorinih buketa vole da budu viđene ili diskretno zašnirane "balerinom", ponekad obložene zelenim listom.

ŠTA se poklanja?

Obično se izborom pojedinih biljaka njihove osobine poistovećuju sa željama, stremljenjima i nadama onih koji ih šalju. Tako ce buket margareta u značenju dugovečnosti, trajnosti obradovati jednu baku - tim pre što ga je poslao unuk.

Orhideje će biti podrška i radost gospodina koji je upravo saznao da će postati tata. Orhis (jaje) kao što ime kazuje simbol je oplodnje.

Za prijem kod francuskog ambasadora predložili smo kraljevske ljiljane - i francuski kraljevi su uzimali ljiljan kao simbol za procvat svog naroda.
Kada je ljubav intenzivna sem crvenih ruža koje se obično poklanjaju, ima nešto zanosno
i erotsko u mirisnom cvetu kraljevskog ljiljana.
Sveže cveće u formi buketa aranžirano u posudi, korpi, na stalku poklanja se u svim prilikama sa i bez povoda.
Ako je prilika na primer intimna večera u dvoje, cvetni aranžman imaće i dve sveće čiji će plamičci u razgorevanju dati jednu svečaniju notu.
Aranžman sa razvučenom paučinom značiće da je vreme za njega stalo ili da je ona uhvaćena u paukovu mrežu u prenesenom smislu.

Ružu u kutiji poslaće joj na posao za početak prijatnog radnog dana.
Korpa sa voćem i cvećem - vitaminska korpa za brzi oporavak sa cvećem živih boja, oboriće temperaturu bar za nekoliko podeoka.
Upotrebom četinara kao zelenila ili poklanjanje sadnica ako ste pozvani na roštilj u vikendicu - potencira se na simbolu životne snage i nepokolebljivosti u svakodnevnom životu - kao što četinari odolevaju vetru i oluji.
Džentlmensko ophođenje i lepi maniri se potvrđuju gestom slanja cveća. Prijatno je iznenađenje videti reakcije muškaraca koji su dobili cveće. Tako je razoružan jedan gospodin Crnogorac, iako je bio suzdržan videli smo mu osmeh u očima. Jedan drugi komentar je bio: "Sad znam kako je ženama". I naš predsednik voli cveće, ljubopitljivo razgledajući i diveći se aranžmanu zapazio je i najsitnije detalje. Branko Kockica je bio zatečen, usred emisije u kojoj je gostovao i pričao o svojoj velikoj ljubavi - čamcima, dobio je cvetni brod kao podršku od svoje životne ljubavi.
I sobno cveće se poklanja, uobičajeno mladencima. Otmeni cvet jakog mirisa - gardenija uvek je nepogrešiv izbor.

Darivanje cveća pokreće sve ono sto je dobro i plemenito, zagreva naša srca ljubavlju prema prirodi i ljudima i otkriva nam svu lepotu života.

Ljubavi se možete učiti među cvećem uvek.
Neka se vaše oči otvore za cvet i za svetlost, a srce zakuca za lepotu.

I deci treba poklanjati cveće - male ljupke buketiće u vedrim bojama sa svim detaljima, leptirićima… Dečake učiti finim manirima darivanja cveća. Neki dečaci našem Dekiju sa bilborda, slični - koji su u pratnji mama dolazili u Telefloru i slali cveće simpatijama iz obdaništa, danas svoje devojke obasipaju ovom cvetnom pažnjom i radošću.

_________________
MIKY FM
Back to top Go down
View user profile http://setonje-radio.forumotion.com
 
Bonton cveca
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
...:::MIKY:::.... :: ~ Zanimljivo ~ :: Biljni i Zivotinjski svet-
Jump to: