By MIKY
 
HomePortalFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 ~*~T*A*R*O*T~*~

Go down 
AuthorMessage
MIKY
Radio Team
Radio Team
MIKY

Male Number of posts : 158
Age : 25
Location : Serbia
Lokacija : Srbija(Setonje)
Registration date : 2008-06-30

~*~T*A*R*O*T~*~ Empty
PostSubject: ~*~T*A*R*O*T~*~   ~*~T*A*R*O*T~*~ EmptyMon Jun 30, 2008 2:48 am

Tarot - jezik simbola , laksi nego sto mislite, mnogo tezi nego sto predpostavljate...
Skola Tarota je u svakom slucaju jedna skola gde nema profesora i djaka, skola gde smo to mi svi i gde ce svako da iznosi svoja saznanja otkrica i ostalo...

Tarot - Jogging za dusu


Tarot je jedna stara igra sa kartama koja je u moderna vremana otkrivena na sasvim drugi nacin. Prvi zapis o Tarotu potice iz 1377 godine od Domenikanskog kaludjera, Brata Johanesa koji u svom zapisu, Tractatus de moribus et disciplina humanae conversations... prica o jednoj igri sa kartama koja ima isuvise spiritualnog znacenja i uticaja na buducnost i sudbinu ljudi. Te godine se tarot pojavio vec u tadasnjoj Francuskoj, Italiji i Belgiji, sledece godine preko Regenzburga dolazi u Nemacku, 1379 Svajcerska, 1380 Spanija, 1390 Holandija . Dosta je pitanja vezano za tarot u tim mracnim vremenima i jos nije jasno da li se vise koristio kao sredstvo za predskazanja i magiju ili kao obicne karte za igranje. Sa pricama su pocele da se razvijaju i legende, bajke i raznorazne pricice.
Da bi malo pojednostavili pokusacemo tarot da uporedimo sa nasim starim dobrim tablicem, jer neverujem da postoji neko na ovim nasim prostorima koji nikad nije drzao spil karata za tablic u rukama. Imao sam prilike da vidim stari spil karata gde jos uvek postoji ona petnaesta to jest iznad kralja je jedna kraljica? To me nesto podseca na moderna vremena, jer izjad meine uvek stoji moja zena? Lepo moja zena kaze da je muz glava porodice a da je zena vrat koja tu glavu okrece kako hoce?. I kao sto pocesmo da pricamo i uporedjujemo tarot sa tablicem, tarot ima isto kao stari tablic petnaest karata, cetiri osnovna znaka, i to u
tablicu je Tref u Tarotu su stapovi
Pik - Macevi
Srce - Pehari
Kare - Dukati
Za dukate postoje razliciti nazivi tako da ih neki zovu pentagramima, drugi diskovima a najceci naziv su pare .
Tarot se sastoji od 78 karata i to 22 stihova Velika Arkana ( Arkana od latinske reci tajna ) i 56 prostih karata Mala Arkana. Zbog onog dodatka od cetiri kraljice ( 13. je dama ) tarot ima 56 proste karte. Za razliku od tablica nasi stihovi As, Zandar, Dama i Kralj su proste karte. Tarot koji mi poznajemo definisan je po broju karata i osnovnim bojama u sesnaestom veku.

_________________
MIKY FM
Back to top Go down
View user profile http://setonje-radio.forumotion.com
MIKY
Radio Team
Radio Team
MIKY

Male Number of posts : 158
Age : 25
Location : Serbia
Lokacija : Srbija(Setonje)
Registration date : 2008-06-30

~*~T*A*R*O*T~*~ Empty
PostSubject: Re: ~*~T*A*R*O*T~*~   ~*~T*A*R*O*T~*~ EmptyMon Jun 30, 2008 2:48 am

Prvo otvaranje karata

Venecijanska metoda i znacenje

Odvojite karte velike arkane od male arkane. Pri tome obratite paznju da Stapovi su za posao,
Dukati ( Ital. Dinari ) - materijalno, Pehari su ljubav i macevi predstavljaju zakone.
Treba da definisete pitanje jasno I kratko, bez dvosmislenosti I onda pocnite da mesate, naravno svaku arkanu zasebno. Karte mesate tako da prebacujete karte iz desne u levu ruku. Na kraju mesanja zadrzite spil u desnoj ruci i levom rukom presecite karte.
Poredjajte tri karte na stolu ispred Vas. 1.Proslos, 2. Sadasnjos i 3. Buducnost. Isto to uradite sa kartama velike arkane i poredjajte tri karte pored onih prvih
1 - 4
2 - 5
3 - 6

To su karte uticaja na 4. proslost, 5. sadasnjost I 6. buducnost.

Pogledajte karte I pokusajte da pronadjete odgovor?

Ovo je bila najednostavnija varijanta u daljem delu teksta pokusacu da Vam ukratko napisem znacenje svake karte?

Znacenje Velike Arkane

0: - Luda ( The Fool, Le Fou, Der Narr, Il Matto ) ( Eng., Fra., Nem., Ita. )
Simbolizuje dete u nama. On predstavlja spontane nove pocetke i odlucivanje bez predumisljaja. Luda je symbol razigrane bezbriznosti, radosti zivljenja i bezbriznosti.
Luda moze da predstavlja lakomislenost, detinjasto odlucivanje, ponekad nezrelost.

I: - Carobnjak (The Magician, Le Bateleur, Der Magier, Il Mago)
Diplomatija, umesnost provlacenja kroz iglene usi, Odlucnost, Samostalnost i mogucnost nasenja inicijative

II: - Visoka svestenica
(The High Priestess, La Papesse, Die Hochpriesterin, La Papessa)
Studioznost, razumevanje, saucesce, intiucija.

III: - Gospodarica (Kraljica)
(The Empress, LImperatrice, Die Herscherin, L Imperatrice)
Intelegencija, sezibilitet, plodnost, dialog.

IV: - Gospodar - (The Emperor, L Empereur, Der Herrscher, L Imperatore)
Autoritet, volja, zastitnik

V: - Visoki Svestenik (The Pope, Der Hierophant, Le Pape, Il Papa)
Milost, saucesce, vera, olaksanje, strpljivost, tolerancija, previsoko moral

_________________
MIKY FM
Back to top Go down
View user profile http://setonje-radio.forumotion.com
MIKY
Radio Team
Radio Team
MIKY

Male Number of posts : 158
Age : 25
Location : Serbia
Lokacija : Srbija(Setonje)
Registration date : 2008-06-30

~*~T*A*R*O*T~*~ Empty
PostSubject: Re: ~*~T*A*R*O*T~*~   ~*~T*A*R*O*T~*~ EmptyMon Jun 30, 2008 2:48 am

PorukaPoslao: Pet Mar 09, 2007 7:10 am • Naslov: Sve tajne tarota Odgovoriti sa citatom
ŠTO JE TAROT? Ljudi su znatiželjna bića. U njihovoj je prirodi da čeznu za odgovorima, da žele razumjeti stvari, pojave i druge ljude, da žele znati zašto se nešto desilo, da žele naučiti kako izbjeći nove nevolje. Jedno od pitanja koje svakog od nas tu i tamo zaškaklje je i ono o budućnosti. Što ona donosi, kako se postaviti, što učiniti?

Iako tarot inicijalno nije zamišljen kao sredstvo kojim se nešto može predvidjeti, obzirom na njegovu simboliku, uz pravilno korištenje i razumijevanje, moguće je dobiti odgovore na sva ova pitanja. Potrebno je samo razumjeti kako funkcionira život, razumjeti životne cikluse i mijene, spoznati da budućnost nije linearna i predodređena već da je svaki događaj u životu posljedica nekog izbora i događaja u prošlosti kao i razlog nekog izbora ili događaja koji ćemo tek napraviti. Isto tako, svaki dan našeg života prošlost je nekom budućem danu i budućnost nekom prošlom.

Potrebno je razumjeti i prihvatiti (kad se razumije onda je privaćanje nešto što se podrazumijeva) činjenicu da budućnost nije nešto što je zacrtano negdje u svemiru ili zvijezdama da će se dogoditi, već nešto na čiji tijek možemo utjecati. Ovo su preduvjeti za bilo kakvo bavljenje tarotom ali i bitne polaznice za svakog onog tko se nađe u ulozi pitaoca.

Ovaj je tekst namjenjen onima koji su voljni barem malo odškrinuti svoj um i othrvati se predrasudama i naučenim šprancama o proricanju i gatanju. Tarot nije gatanje, ono je sredstvo kojim postižemo dublje i šire uvide o određenim životnim situacijama ali i životu samom.

Možemo reći da tarot čine 3 stvari:

Sredstvo – špil karata koje su oslikane likovima i simbolima

Proces - tumačenja karata i njihove simbolike

Osoba koja otvara karte i tumači ih
Tumačenje karata ne treba smatrati duhovnošću ili oblikom vjerske, religijske ili duhovne prakse. To nema veze sa magijom ili vještičarenjem. Takve konotacije su se u društvu stvarale spontano, jer su karte i znanje tumačenja bili dostupni u početku samo odabranim ljudima, mudracima i ljudima koji su imali jaku i razvijenu intuiciju. Takvi su kroz povijest završavali na lomačama, pa je danas uvriježeno mišljenje da je osoba koja se bavi tarotom čudna, pomaknuta i da je se treba kloniti. Smiješno, usuđujem se reći, jer se ja ili netko tko razumije simboliku i zna pročitati karte ne razlikujem ni stilom ni načinom života od bilo koje prosječne žene koju možete sresti na ulici. Ne jašem na metli i ne palim crne svijeće. Jedino što me možda čini drugačijom je prejaka intuicija i osjećaj za ljude te beskrajna volja da razumijem svijet, ljude i životne zakone. Sve ostalo, kao što je simbolika karata je štreberski posao koji se praksom izoštrava.
PORIJEKLO
Samo porijeklo tarota nije do kraja razjašjeno. Pretpostavlja se da su prvi špil načinili mudraci još u srednjem vijeku koji su jednostavnim, njima razumljivim, univerzalnim simbolima pokušali oslikati i dočarati one zaključke, zakone i principe za koje su otkrili da vladaju životom. Postoje zaista mnogobrojne teorije o tome, u svakoj od njih izrečena je samo djelomična istina. Vjeruje se i da su karte u početku služile njima za igranje, dok se nije okrilo da one imaju puno dublje značenje. Danas postoje deseci različitih špilova, simboli su se kroz povijest modificirali, špilovi se kopirali i prilagođavali različitim krugovima i društvima. Ako ih malo bolje promotrimo, svi oni imaju simbole i oblike koji se ponavljaju, koji su konstantni, univerzalni. Tumačenje tarota jednako je dakle, koji god špil uzmemo, jer uvijek je bitan konačan cilj, sredstvo kojim do njega dolazimo je manje bitno, bitno je samo da osoba koja se bavi čitanjem razumije simbole i da je upoznata s tim kartama, kao i da su joj karte oku ugodne.

SIMBOLIKA
Simbolika tarot karata odražava zapravo elementarnu ljudsku prirodu. Špil je podijeljen na male i velike arkane, a male se još dijele na «boje»: kaleže, diskove, štapove i mačeve. Velike arkane predstavljaju duhovnu stazu, putovanje ljudske duše, stazu kojom kročimo svi - neki manje neki više svjesno. Neki samo jednom u životu, a neki idu uvijek ispočetka jer ništa ne nauče, pa moraju ponavljati (kroz reinkarnaciju).

Velike arkane počinju kartom 0 (luda) i završavaju kartom 21 (svijet). Putovanje započinjemo kao nevina stvorenja (luda), putem skupljamo iskustva i penjemo se stepenicu po stepenicu (1-20) i putovanje završava zrelošću i kompletnošću koja je predstavljena u karti 21. Ovaj kružni ciklus može se primjeniti bilo na jedan cijeli život ili na pojedinu situaciju, jer sve se u prirodi vrti u krug, sve ima svoje rođenje, razvoj, vrhunac, opadanje i zaključak (finalizacija).

Male arkane predstavljaju 4 elementa: voda (kaleži), vatra (štapovi), zemlja (diskovi) i zrak (mačevi). Svaki od ovih elemenata ima drukčija svojstva (voda - emotivnost; vatra - energičnost; zrak - um, prodornost...). Ovisno o situaciji za koju se karte otvaraju može se mijenjati (prilagođavati) značenje.

PRIMJENA
Najčešći razlozi zašto se ljudi obraćaju i traže otvaranje karata je upravo taj - žele znati što ih čeka. Vrlo mali broj je onih koji razumiju besmisao tog pitanja pa svoj interes formuliraju rečenicom - želio bih bolje razumjeti što se točno dešava kako bih odabrao ispravan način djelovanja. Tarot nam daje malo širu sliku situacije jer vidi dalje, dublje i više nego ljudska osjetila.

Kada ste u situaciji da ne možete razumjeti okolnosti koje su zapriječile vaše djelovanje, kada ne znate naći izlaz, tarot vam može reći na što točno trebate usmjeriti svoju pažnju, objasniti zašto je sve tako kako jest. Ne postoji ništa na ovom svijetu, nikakava metoda, magija ili alat koji bi za vas riješio vaše životne probleme i nedoumice, ali postoji puno metoda koje vam obećavaju pomoć. Ni jedna od njih ne VIDI i ni jedna od njih nije toliko precizna kao što je to tarot.

OTVARANJA
Ovisno o tome kakve prirode je vaše pitanje ili problem koji želite razriješiti i pojasniti uz pomoć tarota, koriste se različite metode polaganja karata tzv. otvaranja. Želim vam ovdje pokazati kojim se načinima ja najčešće služim te koji čemu služi.

_________________
MIKY FM
Back to top Go down
View user profile http://setonje-radio.forumotion.com
MIKY
Radio Team
Radio Team
MIKY

Male Number of posts : 158
Age : 25
Location : Serbia
Lokacija : Srbija(Setonje)
Registration date : 2008-06-30

~*~T*A*R*O*T~*~ Empty
PostSubject: Re: ~*~T*A*R*O*T~*~   ~*~T*A*R*O*T~*~ EmptyMon Jun 30, 2008 2:49 am

Pogodan je za svaki problem, za svako pitanje, jer daje najširu perspektivu i ulazi u problematiku jako duboko. Evo kako izgleda i kratkog objašnjenja svake karte. Karte se miješaju i pri tom ispitivač intenzivno razmišlja o problemu. Kada je misao najjača, prekida se miješanje i karte se triput "presijeku" nakon čega se slažu kako je prikazano na slici.

SRŽ, BIT SITUACIJE Ono što je u samoj jezgri stvari, opisuje samu bit i suštinu problema.
PREPREKA Opisuje ono što nam je neposredno "pred nosom" bilo da se radi o nečem što će utjecati na daljnji razvoj stvari (u smislu da ga potakne ili onemogući); u svakom slučaju ova karta ukazuje na ono što "poklapa" trenutnu situaciju.
TEMELJ Objašnjava podsvjesne, nevidljive razloge zašto je sve baš tako kako trenutno jest.
NEPOSREDNA PROŠLOST Utjecaji iz prošlosti koji formiraju trenutnu situaciju. Ono što još nije riješeno, finalizirano, što još uvijek osjećamo.
KRUNA Potencijal situacije.
NEPOSREDNA BUDUĆNOST Prvo slijedeće što se ima dogoditi.
EMOCIJE Emotivno ustrojstvo pitača, njegov stav i osjećanja obzirom na situaciju.
OKOLINA Utjecaj okoline. Energije koje neposredno utječu na razvoj situacije.
NADE I STRAHOVI Čemu teži i čega se boji pitač u odnosu na ovu situaciju.
ISHOD Koji je najvjerojatniji ishod obzirom na trenutnu situaciju.

_________________
MIKY FM
Back to top Go down
View user profile http://setonje-radio.forumotion.com
MIKY
Radio Team
Radio Team
MIKY

Male Number of posts : 158
Age : 25
Location : Serbia
Lokacija : Srbija(Setonje)
Registration date : 2008-06-30

~*~T*A*R*O*T~*~ Empty
PostSubject: Re: ~*~T*A*R*O*T~*~   ~*~T*A*R*O*T~*~ EmptyMon Jun 30, 2008 2:49 am

FAQ
Kako karte "znaju" što će se dogoditi?
Ne znaju karte. Znamo mi. Samo toga nismo svjesni.
Gerhard Ziggler je napisao knjigu pod naslovom "tarot - ogledalo duše". I to jest najbolji opis onog što tarot jest. Karte čitaju nas, a ne budućnost. U našim mislima i podsvjesti korjeni su svih događaja.

Karte same po sebi ne znaju ništa i karte nisu te koje su "moćne" kada nam odgovaraju na naša pitanja. Ljudska svijest je izuztan alat, a podsvjest je još moćnija. C.G. Jung je vrlo dobro i stručno u svojim knjigama detaljno proanalizirao djelovanje podsvjesti u suradnji s kartama, ako vas zanima ponešto od toga, čitajte, ne bih sada htjela izmišljati toplu vodu.

S tarot kartama je zaista isto kao s ogledalom, govore nam kakvi smo mi. Govore nam što se nalazi u našoj duši, a ne van nje, jer mi smo uvijek centar svemira koji si oko sebe kreiramo. Potrebno je samo znati ih pravilno pročitati. Svi odgovori su uvijek u nama. Karte ne čitaju prošlost, budućnost i sl. Karte čitaju nas. Onda se znanje o prošlosti ili budućnosti podrazumijeva jer u našoj sadašnjosti su rezultati prošlosti i sjeme budućnosti.

Zaboravite sve priče o "proricanjima", "gatanjima" i sličnim terminima kojima se služe moderne vještice. Budućnost kao nešto predodređeno ne postoji! Nema ništa sto jest ili nije suđeno, bilo kome od nas. Ne želim ovdje miješati pojam budućnosti sa karmom, karma je nešto drugo.

Karma opet nije događaj ili skup događaja koji čeka svakog od nas, karma je zakon prema kojem u svemiru vlada savršena ravnoteža. Što siješ to i žanješ. E, sad ako je netko radio zlo, on će to zlo i primiti, no oblici primanja zla su različiti i ovisit će isključivo o izborima pojedinca. Izbjeći ih neće - tu se očituje karma, no svojim će postupcima utjecati i na trenuak i na način kako će mu se to zlo vratiti. Tu se pak očituje nepostojanje "predodređenog" i sloboda da sami krojimo svoju sudbinu.

Tarot nam objašnjava sadašnjost. Objašnjava nam zašto su stvari takve kakve jesu. Sadašnjost reflektira prošlost - tu nam karte govore o prošlim događajima koji su nas doveli do sadašnje situacije. Sadašnjost je pak temelj za budućnost i karte će nam reći koje su mogućnosti otvorene obzirom na sadašnju situaciju.

Pod pojmom "sadašnju" mislim na situaciju iz pitanja kartama. To ne mora nužno biti trenutno stanje stvari nego neka imaginarna situacija. Pitanje može glasiti: "Što će se dogoditi ako Ivica prekine s Maricom?" -tada je polazna točka razdvojenost Ivice i Marice. Isto pitanje se može preoblikovati u "Što će se dogoditi ako Ivica ostane sa Maricom?" pa je polazišna točka ta da su Ivica i Marica skupa. Odgovori će se razlikovati jer dvije različite "sadašnjosti" daju dvije različite budućnosti. Pitanje također može glasiti "Da li će Ivica i Marica ostati skupa i vjenčati se?" tada je "sadašnjost" temeljena na njihovom trenutnom odnosu, a karte ukazuju na neke buduće događaje koji će možda dovesti do prekida (ili vjenčanja). No to da li će Ivica i Marica ostati zajedno ili će se rastati ne ovisi ni o kartama ni o nikom doli o njima samima.

Isto tako na pitanje "Što će se dogoditi ako odem na službeni put?" karte mogu ukazati na mogućnost prometne nesreće. No to je samo mogućnost!!!! Ona se moze izbjeći i drukčijim odabirom ceste ili odgađanjem putovanja.

Ljudi se često preplaše kada im netko u kartama vidi tešku bolest i smrt.
Budimo ozbiljni - svi ćemo mi umrijeti jednom. Netko od bolesti netko od starosti... Nema mjesta strahu. No, ono što je blesavo je autosugestija kojom se neki muče nakon takvog "proročanstva". Ako vam netko kaže da imate rak (ili neku tešku bolest) i da vam stoji smrt, to je samo alarm da odete što prije na lječenje, a ne da sjednete doma i plačete nad vašom gorkom sudbinom jer vam je «suđeno da umrete od raka»!!!!

Nikom ništa nije suđeno! Tarot shvatite kao prometni znak kojem treba vjerovati. On nam ukazuje gdje su rupe na cesti kojom putujemo i na taj način nam pomaže da izbjegnemo nevolje do kojih bi moglo doći kada bismo nespremni naletjeli u rupu!!!
Može li mi otvaranje tarota naštetiti na bilo koji način?
Samo otvaranje karata i njihovo proučavanje ne može vam nauditi ni na koji način. Ne bi bilo dobro da se upuštate u bilo kakva ozbiljna tumačenja ako ne znate simboliku karata. Tada su moguće pogreške kojima možete nauditi i sebi i drugima, i to samo zbog krive procjene ili pogrešnog tumačenja onog što ste vidjeli. Same karte nemaju nikakvu "moć", "energiju" i sl. Karte su slike, čija kombinacija i položaj u otvaranju ovisi o podsvjesti osobe kojoj se tumači.

Ako nemate iskusva u otvaranjima sebi ili drugima, nemojte ono što vidite suviše ozbiljno tumačiti i uzimati zdravo za gotovo.

Može li mi tarot pomoći da budem sretniji... bogatiji... zadovoljniji...?
Da, naravno.
No, nemojmo se zavaravati da će nam otvaranje tarota odgonetnuti čarobne brojeve lota, otkriti formulu napitka za vječni život i savršeno zdravlje ili slično. Ako ste u sadašnjem trenutku nesretni, karte vam mogu ukazati na neke podsvjesne razloge vaše nesreće s kojima ćete, kada ih upoznate, lakše izaći na kraj. Stara poslovica kaže "upoznaj svog neprijatelja".

Ako ste bolesni i ne nalazite rješenja, liječnici vam nisu uspjeli pomoći i sl., možda vam karte odgonetnu da je bolest zapravo psihosomatska, pa ćete poraditi na emocijama ili psihi te će tako nestati i simptomi bolesti.

Ako nemate dovoljno novaca, ne možete naći posao, možda vam karte ukažu da je profesija koju ste odabrali bila loš izbor. To svakako nije loša vijest, jer tada znate da tražite na krivom mjestu i svoju energiju ćete moći kvalitetnije iskoristiti negdje drugdje.

Tarot nam pomaže tako što daje dublji i širi uvid u situaciju. Ukazuje nam na ono što je golim okom nevidljivo. Na nama je da ih poslušamo i djelujemo u skladu sa savjetom karata ili ne. Izbor je uvijek na nama.

Da li je potrebno da je osoba kojoj se otvaraju karte fizički prisutna kod otvaranja?
Apsolutno ne. Ovo je jedna velika zabluda kod većine ljudi nastala zbog nerazumijevanja tarota. Karte ne osjećaju vašu fizičku prisutnost niti će biti lakše odgovoriti na neko pitanje ili pročitati situaciju ako vi gledate u njih ili ih presjecate. Štoviše, u vlastitoj sam praksi osjetila da mi je lakše otvarati kada pitaoc nije pored mene jer je moć ljudske autosugestije vrlo moćan alat kojim se može utjecati da karte budu nejasne. Često ljudi pitaju nešto na što podsvjesno ne žele odgovor ili očekuju da će nešto konkretno čuti. Sve je to pojačano kada je osoba fizički prisutna i može utjecati na objektivnost otvaranja.
Sve što je čitatelju potrebno od vas je horoskopski znak. Ponekad niti to.

_________________
MIKY FM
Back to top Go down
View user profile http://setonje-radio.forumotion.com
Sponsored content
~*~T*A*R*O*T~*~ Empty
PostSubject: Re: ~*~T*A*R*O*T~*~   ~*~T*A*R*O*T~*~ Empty

Back to top Go down
 
~*~T*A*R*O*T~*~
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
...:::MIKY:::.... :: ~ Astrologija - Misterija ~ :: Tarot & Orakel & Snovi-
Jump to: